Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2009 12:33 - Данске банк или истината е някъде там
Автор: christov Категория: Бизнес   
Прочетен: 1433 Коментари: 2 Гласове:
0



Винаги съм се чудил как някой икономически анализатори разчитат определени данни както Дяволът чете евангелието. Последният анализ на Данске банк за икономическата ситуация в България до голяма степен потвърждава моето усещане, че поради една или друга причина моята мила родина е крайно недолюбвана от чуждите икономисти и към нея се подхожда винаги много негативно. Не мога да не се съглася, че ситуацията в момента е тежка. Предишното правителство направи всичко възможно да остави на новото един продънен бюджет (колко точно тепърва ще стане ясно, но при всички положения ще се наложи спешно рязане на много разходи), една разклатена икономика и множество други проблеми. Да, всичко това е истина, но да се прогнозира спад на БВП с 15-20% е най-малкото несериозно. Страната ни отново бива сравнявана с трите балтийски държавици, без да се отчитат фундаментални разлики в профила на тези страни.
Първо: България има сериозен резерв под формата на замразените и временно блокирани от ЕС средства, които не са никак малко. Имайки предвид, че ГЕРБ имат много висок кредит на доверие от ЕНП и че именно последната спечели последните избори в ЕП, не се съмнявам, че огромна част от тези временно блокирани пари ще бъдат отпуснати. Това е свеж финансов ресурс, който ако не бъде пак източен по корупционни схеми ще успее да запълни част от изтеглените от чуждестранните инвеститори капитали.
Второ: България разполага с много по-големи валутни резерви от посочените страни, като покрива в много по-голяма степен с тях паричната маса в обръщение. Това гарантира по-висока стабилност.
Трето: България може да разчита на туристическия сезон - колкото и да е по-слаб от минали години той неменуемо ще донесе свежи пари в икономиката.
Като цяло Данске банк отново чертае възможно най-мрачната картина пред нас. Да не забравяме, също така че те са единствената сериозна финансова инстируция, която емитира облигации в лева с презумцията за срив на курса на лева спрямо еврото. Явно тъй като засега нещата в страната са в рамките на нормалното, са решили, че е необходима малко "помощ", за да се реализира техния сценарий. Господа датчани,май пак "има нещо глило в Дания". Гледайте си вашата икономика и спрете да вещаете апокалипсиси при нас, ние си живеев в един такъм вече от 20 години... 



Тагове:   мнения,   Данске банк,


Гласувай:
0



1. apolos - Като цяло...
07.07.2009 12:43
...смислен анализ, но все пак с множество подводни камъни. Парите, които се праха доскоро в туризма и строителството надуха предлагането в сектора поне 3/4 пъти над неговото търсене. Това само по себе си няма как да не е залог за бъдещ фалит, защото е безпредметно да сравняваме България и Гърция например, където цените по курортите вече се изравниха. От друга страна споделям мнението ти за обвързаността на ГЕРБ с ЕНП. Мисля, че поне на първо време част от европарите ще бъдат отпуснати. Съгласен съм и с мнението ти за резервите в България, но при наличието на проекти, като Белене, Тракия и множество други, в които не се знае в кой е кръчмата и кой плаща, нещата започват леко да се размиват.
цитирай
2. christov - За туризма и проектите
07.07.2009 12:53
Да вярно е, много безсмислени пари се наляха в туризма и вероятно ще има фалити, но дори и без самата криза това щеше да се случи. Имаше в петък едно интервю на Левон Хампарцумян в darikfinance на тази тема.
Колкото до големите проекти ми се иска да вярвам, че ГЕРБ ще появят малко здрав разум и чувство за самосъхранение и ще ги отложат или ще потърсят частни инветитори за тяхното реализиране.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: christov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 17336
Постинги: 5
Коментари: 4
Гласове: 25
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930